Behulpzaam

Maak de brandnetel- of smeerwortelmest klaar

Maak de brandnetel- of smeerwortelmest klaar


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Brandnetel ... Wat een paradox, want achter deze naam met soms pijnlijke herinneringen verbergt een van de meest bruikbare planten in de tuin. In feite bevat de kruidige brandnetel zeldzame mineralen, vitaminen en stikstof, alle ingrediënten die de plantengroei bevorderen. In bepaalde regio's met "kort seizoen", voornamelijk bergachtig, is het interessant om de groei van de planten te versnellen, met het risico dat het koude seizoen niet begint voordat de vruchten rijpen. Meer in het algemeen zal de vloeibare mest met mate worden gebruikt om een ​​kleine boost te geven in het voorjaar of om een ​​plant te versterken die net is getransplanteerd. Bij een te hoge dosis bevordert het het gebladerte overmatig en belemmert het het natuurlijke werk van bodemmicro-organismen waarvan de rol essentieel is voor het evenwicht van de moestuin. Merk op dat andere planten, zoals smeerwortel, ook uitstekende mest zijn. moeilijkheid : eenvoudig kosten : gratis Benodigd gereedschap : - 2 emmers van ongeveer 20 liter elk - 1 standaard gieter van 12 liter - Een vergiet - Een snoeischaar - Handschoenen - Regenwater

Stap 1: Verzamel regenwaterHet ideaal is om uw vloeibare mest in regenwater te maken. Wees gerust, het werkt ook met kraanwater, maar kraanwater bevat kalksteen en schadelijke elementen (chloor, jodium, ozon, etc.) die een deel van de voor de gisting benodigde micro-organismen zullen vernietigen. vloeibare mest en vertragen het proces. Dit water moet daarom 1 of 2 dagen bezinken.

In dit voorbeeld zal een kruiwagen onder een overhangend dak ons ​​werk doen.

Stap 2: Snijd brandnetelsZorg eerst om jezelf te beschermen. Snijd vervolgens de jonge scheuten, die geen zaden aan de bovenkant hebben. Vermijd hellingen waar de brandnetels vergeeld zijn, een teken van de recente passage van een onkruidverdelger. Snijd er een flinke lading van, waardoor het mogelijk wordt om ongeveer twintig liter van dit kostbare medicijn te verkrijgen.

Stap 3: Vul de emmerVul een emmer zonder aanstampen. Als je de brandnetels hebt uitgetrokken, is het nu tijd om de wortels te verwijderen. Je kunt de brandnetels in kleine stukjes snijden of ze heel laten. Deze keuze heeft niet veel effect op het resultaat. Je mest is misschien sneller klaar als je hem in kleine stukjes snijdt, maar er zijn andere factoren die veel belangrijker zijn voor het succes ervan.

Vul de emmer en plaats een platte steen op de brandnetels om ze aan de onderkant te houden zodat ze onder water komen te staan ​​wanneer je met water vult. Het is beter om een ​​emmer te gebruiken in plaats van een vuilnisbak die moeilijk te verplaatsen is en de hantering tijdens de filtratie bemoeilijkt.

Vul de emmer bijna tot de bovenkant. Op dit moment hebt u ongeveer 1 kg brandnetels voor 10 liter water, het equivalent van een volle gieter. Dat is een goede basis om de gisting te starten.

Stap 4: FermentatieOver een paar dagen kunnen we de steen verwijderen die niet langer nuttig is tijdens het roeren. Plaats uw emmer nu op een plaats waar de temperatuurvariaties klein zijn. In de vroege zomer is een beschutte plek of een kelder voldoende. Waarschuwing! Brandnetelmest ruikt erg, dus laat het niet op de drempel van uw deur staan ​​om uw interieur niet te balsemen.

Roer om de twee of drie dagen met een stok gedurende 1 tot 2 minuten. Gisting veroorzaakt kleine bellen op het oppervlak, dit is normaal. Wanneer de bubbels verdwijnen of verminderen, is het tijd om de volgende stap te zetten. Dit gebeurt meestal aan het einde van de eerste of tweede week, afhankelijk van de opslagomstandigheden.

Stap 5: FiltratiePlaats een vergiet op de tweede emmer en giet uw mest. Het vergiet is ideaal, maar een eenvoudige doek - tule, een doek of zelfs een eenvoudige dweil - kan ook het lukken. Nogmaals, contact met de mesthuid wordt niet aanbevolen, omdat uw handen zelfs na het wassen enige tijd een geur behouden.

Stap 6: VoorbereidingGebruik de schaalverdeling op de emmer (de meeste hebben) om uw mest met water te snijden. Tel 1 liter mest voor 10 liter water als je water geeft, en 1 voor 5 als spray. In het laatste geval is het misschien niet onnodig om opnieuw in een doek te filteren om te voorkomen dat de opening van de spuit verstopt raakt, denk er eens over na! De aangegeven hoeveelheden verdunnen de mest voldoende zodat deze niet te virulent is. Je past naar beneden of naar boven aan op basis van je eigen ervaring.

Breng de verdunde vloeibare mest over in een gieter. U kunt de resterende mest een tijdje in een luchtdichte container bewaren. Als je het in de open lucht laat, blijft de gisting het risico lopen dat het zijn kostbare eigenschappen verliest.

En zie, de tomaten vieren het!Opmerkingen:

  1. Harlon

    Gefeliciteerd, geweldige boodschap

  2. Fenrigar

    Ja, dat is het verstaanbare antwoord

  3. Steathford

    Daarin is er iets. I agree with you, thanks for an explanation. Zoals altijd is alle ingenieus eenvoudig.Schrijf een bericht