Anders

De tadelakt, de coating van hamams

De tadelakt, de coating van hamams


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Deze ecologische en traditionele wandbekleding wordt al heel lang gebruikt in Marokkaanse hamams en is het materiaal van het moment waarop we het hebben over interieurdecoratie. Tadelakt betekent in het Arabisch "strelen", "masseren", wat niets te maken heeft met hamams, maar eerder met de uitvoering, die erin bestaat de coating langdurig glad te maken, om deze een zachte textuur te geven. bij het aanraken dat men zou geloven marmer strelen. Het is een heel speciale techniek en, tenzij je je hand hebt gemaakt en goed beheerst, moet je de professionals laten werken, met name om de waterdichtheid van je badkamer te waarborgen.

De stap voor stap

Een vereenvoudigd recept

U hebt nodig: Voor ongeveer 1 m2 en 0,5 cm dik in 4 lagen: - 8 liter whitewash, - 4 liter witte Meudon + pigment voor de tweede laag; - tegellijm van acryl, - ingekeepte spatel met fijne tanden, - sproeier, - emmer voor mengen, - troffel, - troffel, - kleine, zachte kat-tong troffel, - pigmenten, - vodden, - schoon water , - goede kwaliteit natuurlijke zwarte zeep, - handschoenen, - masker. De basis moet perfect zijn voorbereid, met een coating van kalk. Gebruik de dag ervoor een spatel om een ​​laag tegellijm in alle richtingen aan te brengen, waarbij overtollige dikte wordt vermeden.

Bereiding van de "eerste laag" coating1

Meng in een schone emmer 1 volume limoen voor 2 volumes witte Meudon. Meng de poeders droog, voeg ongeveer 1 liter water toe en wacht tot het mengsel "drinkt". Roer met je handen, plet de klontjes, voeg een beetje meer water toe om een ​​zachte en dikke pasta te verkrijgen. Bedek het mengsel en bewaar het op een koele, donkere plaats.

2

Bevochtig de steun de volgende dag met een sproeier, verwijder een goede hoeveelheid pleister met een troffel, plaats deze op de troffel en start de installatie door de pleister op de lijm te pletten en glad te maken. Bedek alle lijm om een ​​vlak oppervlak te krijgen.

3

Draai vervolgens de coating aan met de kat-tong. Druk niet te hard, maar strijk zachtjes, met cirkelvormige bewegingen, om een ​​mooi glad oppervlak te verkrijgen.

Voorbereiding en installatie van de "tweede laag" coating

1

Was de emmer en alle gereedschappen en meng vervolgens 1 volume limoen voor 1/2 volume witte Meudon droog. Voeg 1 liter water toe, laat het drinken, meng en voeg water toe om een ​​pasta te krijgen die iets dikker is dan de vorige, glad en klontvrij. Voeg, terwijl het deeg klaar is, het pigmentsap toe dat je hebt verdund.

2

Meng grondig met je handen om eventuele bubbels te verwijderen. Voeg een beetje water toe om de oorspronkelijke textuur te herstellen.

3

Breng de coating aan zoals voor de eerste laag, goed gladmaken, maar zonder te veel aan te dringen om het water niet naar boven te brengen.

4

Zodra je de eerste scheuren opmerkt, begin je met schoeisel met de kattentong, die alle scheuren moet verwijderen die op hun beurt zijn opgedoken.

Polijsten met zwarte zeep

De volgende dag werd de coating bedekt met vlekken, fijne scheuren en we begonnen het eindresultaat te zien. Bereid een deel zwarte zeep voor een deel water, meng goed om een ​​zeer plakkerige maar heerlijk geurende pasta te verkrijgen. Voeg een of twee losgeklopte eieren toe die de bodem verharden en voer dit preparaat royaal aan de muur. Je doordringt het mengsel door het lange tijd in concentrische cirkels met de palm van je handen te polijsten. Microscheuren worden onthuld door de zeep die ze donkerder kleurt.

DE PRO-RAAD

Het is onmogelijk om een ​​indicatie van de droogtijd te geven, het is gewoon nodig om, voordat u doorgaat naar de tweede laag, dat de coating niet langer markeert onder lichte druk van de vinger.

Knowhow - woondecoraties © La maison rustique - éditions Flammarion, 2006Opmerkingen:

 1. Redmond

  Was je niet aan het zoeken op google.com?

 2. Karr

  Gefeliciteerd, wat zijn de juiste woorden ... geweldige gedachte

 3. Dami

  Het spijt me, maar naar mijn mening heb je geen gelijk. Ik ben verzekerd. Ik kan de positie verdedigen.

 4. Brasida

  Ik vind dat je geen gelijk hebt. Ik stel voor om het te bespreken.

 5. Colby

  Wat ik niet zei.Schrijf een bericht