Anders

Klein verhaal van de gloeilamp

Klein verhaal van de gloeilampWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De geschiedenis van de gloeilampDie echt heeft uitgevonden de gloeilamp ? Moeilijk te beantwoorden.

Een van de pioniers is Heinrich Goebel, die in 1854 een gloeidraadlamp bouwde om zijn horlogewinkel te verlichten. Deze Duits-Amerikaanse ingenieur had gemerkt dat de carbonisatie van bamboevezels een elektrisch geleidende gloeidraad gaf en dat 'Het was mogelijk om het onder vacuüm gloeiend te maken. Zijn uitvinding faalde echter om industriëlen te interesseren.

In Engeland werkt onderzoeker Josef Wilson Swan ook aan de ontwikkeling van deze lamp. Hij presenteerde de resultaten van zijn experimenten in 1879 zonder de voorzorgsmaatregel te nemen om een ​​patent in te dienen. Zes maanden later, in de Verenigde Staten, kondigt Thomas Edison de ontwikkeling van aaneen onbrandbare lamp in staat om lange maanden te functioneren zonder achteruit te gaan, een proces waarvoor hij een patent heeft aangevraagd. Deze eerst gloeilamp duurt 40 uur.

De Verenigde Staten zijn enthousiast. Het was snel voorbij met de stinkende en gevaarlijke gas- of petroleumverlichting die een eeuw eerder de talgkaarsen en kaarsen had vervangen. Deze eerste lamp genaamd "koolstofdraad" is snel geperfectioneerd om in massa te worden geproduceerd en gaat langer mee.

In 1881 was Lamb's Hotel in Schotland een van de eerste hotels in Europa met elektrische verlichting. In hetzelfde jaar werd het eerste openbare elektriciteitsbedrijf ter wereld opgericht, ten zuiden van Londen. Het installeert de eerste straatverlichting.

In 1898 vindt de Duitse Hermann Walther Nernst uit een elektrische lamp met een metalen gloeidraad. Deze lamp, die lampen opvolgt met een koolstofdraad, is een voorloper gloeilampen stroom. Andere ingenieurs proberen verbeteringen uit.

In 1902 slaagde Werner Von Bolton erin een tantaalgloeidraad te produceren met een opbrengst die 5 keer hoger was dan de koolstoffilterlamp. In 1904 agglomereerde de Oostenrijker Alexander Justt het wolfraampoeder om een ​​gloeidraad te maken die bij zeer hoge temperaturen kon worden gedragen zonder het snel te vernietigen. In 1908 ontwikkelde William D. Coolidge een proces voor het spinnen van wolfraam bij hoge temperatuur, waardoor de gloeidraad nog resistenter werd. Geleidelijk verbeterden de kracht en de levensduur van de lampen.

Wat is het verschil tussen een gloeilamp en een LED-lamp?In de schappen van de doe-het-zelfzaak heb je ongetwijfeld gemerkt dat er verschillende soorten gloeilampen zijn. Maar ken je hun kenmerken echt?

De gloeilamp (of gloeilamp) bestaat uit een glazen bol met een vulgas. De gloeidraad, verbonden met de elektrische verbindingen, wordt op hoge temperatuur gebracht door de doorgang van elektrische stroom en straalt dus licht uit.

De LED-lamp bevat een opto-elektronische component die licht uitzendt wanneer deze wordt doorkruist door elektrische stroom. Een LED-lamp heeft geen gloeidraad, maar bestaat uit verschillende lagen halfgeleidermaterialen zoals aluminiumnitride en galliumfosfide.

Gloeilampen zijn voornamelijk gereserveerd voor huishoudelijk gebruik, binnenshuis. Ze produceren een zeer warm wit licht, 2700K. Het heeft een vrij korte levensduur en moet regelmatig worden vervangen, vooral als het is geïnstalleerd op regelmatig gebruikte verlichting. Gloeilampen worden echter gewaardeerd door de amateurs van decoratie. Kies in een industriële geest voor vrij grote bollen met zichtbare gloeidraden om een ​​lamp te markeren.

De levensduur van een LED-lamp is veel langer, waardoor het een ecologische verlichting is die wordt aanbevolen voor langdurig gebruik, bij particulieren of in het bedrijfsleven. Tel tussen 35.000 en 50.000 uur verlichting voordat u uw LED-lamp moet vervangen. Het is ook gemakkelijker om het kleurbereik of de intensiteit van de verlichting van een LED-lamp te kiezen.

U hoeft alleen het type lamp te kiezen op basis van het gewenste gebruik!