Tips

Schoorsteenvegen: een verplichting en een veiligheid

Schoorsteenvegen: een verplichting en een veiligheidWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Uw schoorsteen laten vegen is een wettelijke verplichting, maar het is ook een veiligheidsprobleem. Het punt over wat u moet weten.

Schoorsteenvegen: een wettelijke verplichting

Zodra u een schoorsteen hebt en deze gebruikt, moet u deze regelmatig (een of twee keer per jaar) laten vegen om te voldoen aan de RSDT (Departmental Health Regulations Type) van uw woonplaats. Dit zelfs als uw verzekeringsmaatschappij dit niet nodig heeft in uw uitgebreide opstalverzekering. De wet bepaalt niet alleen dat de binnen- en buitenleidingen regelmatig moeten worden geveegd, maar ook dat het vegen moet worden uitgevoerd door een meester-schoorsteenveger. Hij zal u een schoorsteenvegcertificaat moeten geven, om kostbaar te worden bewaard.

Schoorsteenvegen: veiligheid en energiebesparing

Door je schoorsteen te vegen, kun je roet, teer en as verwijderen die, wanneer ze in de schoorsteen vastzitten, dienen als isolatie, de warmte-uitstoot verminderen en een groter houtverbruik genereren. Schoorsteenvegen is ook een veiligheidsprobleem. Het vermindert het risico op vergiftiging maar ook het risico op brand. Ten slotte neemt vegen, door deeltjes uit het kanaal te evacueren, deel aan de strijd tegen luchtvervuiling.

Schoorsteenvegen: van boven of van onderen?

Als beide manieren bestaan, zijn de hedendaagse schoorsteenvegers uitgerust om van onderaf te werken. Ze gebruiken altijd de beroemde egel, een borstel die wordt uitgebreid met verschillende flexibele polen (dit maakt het mogelijk om de hoeken van de leiding te trouwen) die op elkaar worden geschroefd totdat de benodigde lengte is bereikt. Het kanaal wordt gereinigd door een energieke heen en weer beweging die het mogelijk maakt om het vuil vanaf de bodem te verwijderen en omhoog te gaan. De schoorsteenveger - die zorgde voor de bescherming van de vloer en het omliggende meubilair - eindigt met een stofzuiger met een krachtig apparaat.

Schoorsteenvegen: praktische info

Een vegen duurt meestal een half uur en kost 40 tot 60 euro (prijs meestal voor de schoorsteen van een huis). Laat uw schoorsteen bij voorkeur in het voorjaar vegen wanneer u stopt met het maken van vuur. Door het in de herfst te nemen, riskeert u een lange wachttijd.