Informatie

Vlas, het ecologische materiaal van morgen

Vlas, het ecologische materiaal van morgenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Linnen is het oudste textiel. We vonden zelfs stoffen in geweven linnen uit het oude Egypte. In Frankrijk werd het in grote hoeveelheden uit de middeleeuwen gebruikt. Tegenwoordig is vlas een materiaal vol hulpbronnen, omdat het veelvuldig kan worden gebruikt: in textiel, maar bijvoorbeeld ook in de bouw. Morgen zullen we ongetwijfeld andere deugden en nieuwe toepassingen daarvoor ontdekken.

Duidelijke deugden van welzijn

Veel onderzoeken hebben de voordelen van vlas voor mensen op verschillende niveaus aangetoond. Het is bewezen dat het gebruik van linnen in plaats van katoenen lakens de slaap beïnvloedt. We vallen sneller in slaap, we slapen dieper, we bewegen minder en we worden beter wakker. Zeer aangenaam om aan te raken, het bevordert fysieke en mentale ontspanning als een anti-stress. Vlas veroorzaakt geen irritatie, beschermt de opperhuid en reguleert de lichaamstemperatuur. Het heeft ook anti-allergische en antibacteriële eigenschappen. Het kan zelfs de genezing van bepaalde huidaandoeningen versnellen.

Van nature een milieuvriendelijke plant

Vlas is een zeer snelgroeiende eenjarige plant. Het is afgescheurd of zeer kort gesneden om de vezels niet te beschadigen en de grootste lengte intact te houden. Hij blijft ongeveer een maand op de grond. Deze fase wordt "retting" genoemd, waarbij de planten macereren. De draadschors scheidt zich aldus op natuurlijke wijze af van de stengel. Vervolgens wordt dit proces mechanisch afgerond. Dit is "zwingelen". Het vlas wordt vervolgens omgezet in bijproducten met veel en gevarieerde toepassingen: geverfd vlas voor de textielindustrie, slepen (vezelachtig materiaal) voor briefpapier en touwwerk, scheven (schorsresten) voor de vervaardiging van isolatie, zaden voor voedsel ... De koolstofvoetafdruk vlas wordt bijzonder gereduceerd. De teelt ervan vereist weinig fytosanitaire behandelingen (5 keer minder dan katoen). Geen chemisch proces nodig om de vezels te extraheren dankzij het natuurlijke fenomeen van riet. En geen afval sinds in vlas zoals bij varken , alles is goed.

Een materiaal van de toekomst

Meer dan de helft van de vlasproductie wordt gebruikt voor de productie van kleding en bijna 20% voor de productie van huishoudlinnen. De rest gaat in de samenstelling van papier en touw, of wordt omgezet in isolerende wol (het is een zeer goede thermische en geluidsisolatie) of in brandstof. Het wordt ook gebruikt bij de productie van bankbiljetten, canvas en zelfs autodeurpanelen. Morgen komt linnen in de samenstelling van hoogwaardige composieten (die schokken dempen, trillingen verminderen en hitte weerstaan) om fietsen, auto's en boten te produceren.