Informatie

Plantenmuren verfraaien een huis

Plantenmuren verfraaien een huisWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een groene muur is zowel een stadstuin, een decoratief element als een ecologisch element. Het draagt ​​bij aan het herstel van biologische gangen in de stad, die kunnen dienen als een toevluchtsoord en voorraadkast voor vogels, ongewervelde dieren en zoogdieren, waardoor een microklimaat wordt gecreëerd en de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Plantenmuren, ook wel groene muren of levende muren genoemd, werden uitgevonden door Patrick Blanc, botanicus en onderzoeker bij CNRS. Een van de meest opvallende voorbeelden is de gevel van het Musée des Arts Premiers in Parijs.

Wat is het principe van groene muren?

In de aanwezigheid van schone lucht en voldoende luchtvochtigheid wordt elke ondersteuning van nature gekoloniseerd door bacteriën, algen, mossen en korstmossen en zelfs kleine planten zoals epifyten (planten die andere planten gebruiken als ondersteuning zonder parasieten zijn) van bomen. In een droge atmosfeer kan de muur ook worden gekoloniseerd door klimplanten zoals klimop of klimplant die we in ons klimaat kennen. Maar vandaag zijn er verschillende technieken voor het maken van plantwanden vanaf nul: - Je kunt eenvoudig klimplanten in de grond planten, waar ze hun voedsel en het water zullen trekken dat nodig is voor hun groei. - Je kunt bloembakken, plantenbakken of andere accessoires gebruiken die aarde kunnen bevatten en planten kunnen laten groeien, inclusief die aangepast aan droge omgevingen (met name vetplanten) om een ​​structuur te creëren in de buurt van een rotstuin . - We kunnen ook geavanceerdere technieken gebruiken, zoals die van Patrick Blanc, die de omstandigheden van kolonisatie en plantengroei optimaliseren dankzij een viltsteun waarin water circuleert dat verrijkt is met voedingszouten. De lagen vilt reproduceren op een manier de mossen die zich meestal op de rotswanden ontwikkelen en die de wortels van de planten ondersteunen. Overtollig water wordt verzameld aan de onderkant van de muur in een goot voordat het opnieuw wordt geïnjecteerd aan de bovenkant van de muur.

Groene muren: de voordelen

Allereerst is het esthetisch. Maar dat is niet alles. - De groene buitenmuur maakt een betere thermische regeling van het gebouw mogelijk. - De verdamping en transpiratie van planten dragen bij aan de koeling van de lucht en de regulering van de luchtvochtigheid. In de winter beschermt deze plantbedekking, dankzij de "betegelde" opstelling van bepaalde bladeren, de buitenmuren tegen de regen en maakt ze meer isolerend. - Het beschermt het gebouw tegen stedelijke vervuiling. - De wortels nemen deel aan het drogen van de grond nabij de funderingen. - Planten zuiveren de lucht en dragen bij aan de productie van zuurstof. - Ze zijn ook een ontstressend effect en maken het omgevingsgeluid draaglijker.

Plantenwanden: beperkingen

De ontwikkelaar moet rekening houden met de problemen van vocht en het gewicht van groeiende planten. Ten slotte moeten sommige metselwerkwanden met aarde of hydraulische kalk worden beschermd tegen binnendringen van wortels die ze kunnen beschadigen, en vervolgens regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. De muur kan ook worden gevonden gekoloniseerd door een fauna van ongewervelde ongewervelden in een woning of in een openbare plaats. We moeten ze daarom beschermen.

Enkele opmerkelijke voorbeelden van groene muren

Pogingen om straatmeubilair opnieuw te groeien zijn uitgevoerd op elektrische palen en kunnen zich uitstrekken tot lantaarnpalen, bushokjes, enz. Dit overwint het gebrek aan bomen en fotosynthese in stedelijke gebieden, terwijl zuurstof wordt geproduceerd en voedsel en onderdak wordt geboden aan kleine dieren. In 2007 verwierf de stad Lyon een van de eerste depolluting-muren in Frankrijk, ontworpen door het bedrijf Canevaflor. Een muur van 400 m² is op experimentele basis geïnstalleerd in het meest vervuilde deel van het stadscentrum, het wisselcentrum Perrache, het eindpunt van vele buslijnen en de kruising Parijs-Marseille. > Om te lezen "Groene daken en muren", door Nigel Dunnett en Noël Kingsbury, Editions du Rouergue. "De groene muur: van de natuur naar de stad", door Patrick Blanc, edities Michel Lafon "Maak een groene muur binnen en buiten", door Jean-Michel Groult, edities Ulmer "Bouw en onderhoud uw groene muur", door Léon-Hugo Bonte, Eyrolles.