Opmerkingen

Alles wat u moet weten over plantenteelt

Alles wat u moet weten over plantenteelt


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als de redenen voor het vermenigvuldigen van planten duidelijk zijn, is de keuze van het te implementeren proces veel minder. Laten we proberen een beetje duidelijker te zien in de middelen die ons ter beschikking staan.

Zaaien

De zoetste, maar ook de meest natuurlijke methode is die van zaaien. Het is de reproductiemodus bij uitstek van de natuur. Gemakkelijk te beheersen en te reproduceren, zaaien kan vrijwel alles doen wat u maar wilt in uw tuin. Als de keuze van zaden belangrijk is in tuincentra, wordt het enorm zodra men officiële distributiekanalen verlaat, bijvoorbeeld ruilhandel tussen buren-tuinders, maar ook zaadproducerende verenigingen. Dit is de enige manier om ongebruikelijke of uit de trend of zelfs zeldzame soorten te verkrijgen. De natuur houdt van afwisseling, het is de garantie voor een gezonde en evenwichtige tuin. De lage kosten zijn ook een voordeel - een paar euro per zakje zaden - waardoor het de meest gebruikte en geprefereerde methode is voor tuinders. De implementatie is eenvoudig. Buiten is het voldoende om een ​​voor te trekken of een eenvoudig gat in de grond te graven waarin we de zaden gieten. Als er een kans op vorst is, wordt het oppotten meestal gedaan zodat de plant onder dekking groeit. Zodra het sterk genoeg is geworden om naar buiten te kijken, wordt het op zijn definitieve locatie geplant.

Gelaagdheid

Gelaagdheid bestaat uit het laten wortelen van een tak van een moederplant, door een deel ondergronds te begraven en het einde eruit te laten springen. Het begraven deel zal in het algemeen wortels produceren. Dan is het voldoende om de navelstreng te verbreken, dat wil zeggen het gewortelde deel om een ​​nieuwe autonome plant te baren. De natuur doet ook aan gelaagdheid. Dit is het aantal planten dat zich vermenigvuldigt, zoals aardbeien die van plaats tot plaats adventieve wortels veroorzaken, die op hun beurt planten vormen die onafhankelijk zijn van de moederplant. Je zou kunnen zeggen dat gelaagdheid een zachte en natuurlijke methode van vermenigvuldiging is die het gevolg is van de observatie van de natuur. Gelaagdheid wordt voornamelijk gebruikt voor de snelle en gecontroleerde reproductie van soorten of variëteiten die moeilijk te verkrijgen zijn met andere methoden. Het moet echter bekend zijn dat deze "kinderen" de moederplant uitputten en, in het geval van fruit of groenten, vruchtvorming schaden en het geheel minder bestand maken tegen externe agressies.

De stekken

Een beetje eenvoudiger dan gelaagdheid, stekken zijn een techniek die bestaat uit het rooten van een deel van een tak door het in de grond te planten om een ​​individu te verkrijgen dat identiek is aan de moederplant. Identiek, omdat het snijden de exacte kopie is (we spreken zelfs van een kloon) van de plant die het reproduceert, waarvan het alle specificaties behoudt, zelfs de onderscheidende, zelfs abnormale karakters (kleur, precocity, dwerggroei, enz.). Deze techniek werkt met talloze variëteiten en maakt het mogelijk struiken, fruitbomen, bloeiende planten en meer zeldzame groenten te dupliceren. De methode omvat het verwijderen (snijden) van een takje of stengel uit de moederplant en het direct in de grond planten om ervoor te zorgen dat het stekje wortel schiet. De stekken kunnen van verschillende typen zijn met methoden die van elkaar verschillen. Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen kruidachtige, houtachtige, wortel-, blad-, oog-, vertakte stekken, stekken die in een bel moeten staan ​​of niet, sommige die moeten worden verwarmd. Raadpleeg de specifieke techniek voor elke plant om de kansen op succes te maximaliseren.

Delen of splitsen

Laten we verdelen om onze tuin beter te regeren. Het zou de stelregel van een tuinman kunnen zijn! Wat zit er achter deze onuitnodigende voorwaarden? In werkelijkheid is niets erg verontrustends, het is zelfs de techniek die het beste werkt wanneer deze op het juiste moment wordt toegepast, het risico van falen is bijna nul. Planten, vooral vaste planten, hebben een vervelende neiging om te zwaar te worden, tot het punt van verstikking van hun buren. Terwijl ze groeien, bloeien ze en verliezen ze vitaliteit. Het is dan tijd om ze te verdelen, om ze een beetje kracht te geven, maar ook om een ​​beetje ruimte over te laten voor de vriendinnen. Natuurlijk gebruiken we dit proces ook als we onze fabrieken tegen lagere kosten willen vermenigvuldigen. De techniek bestaat uit het losmaken van de bewortelde stelen door het bosje van een plant te snijden, om een ​​of meer kleine onderwerpen te verkrijgen. Je krijgt er zoveel van als redelijkerwijs mogelijk is om uit de moederplant te extraheren.

Het enten

Enten is een vorm van snelkoppeling die tussenkomt in de vermenigvuldiging van bepaalde planten. Het is niet altijd mogelijk om andere methoden te gebruiken. Sommige planten snijden bijvoorbeeld niet goed of helemaal niet, dit is het geval met hardhout. Zaailingen geven niet noodzakelijk identieke individuen, en gelaagdheid over een star onderwerp kan erg ingewikkeld zijn!

Met enten kunnen interessante karakters - zoals acclimatisatie aan één type grond of weerstand tegen ziekten - van het ene individu op het andere worden overgedragen. Er zijn nog vele andere redenen die we zouden kunnen noemen, maar dit zijn de belangrijkste. Enten bestaat uit het solderen van een deel van een plant op een ander, zodat ze er één vormen en zich ontwikkelen door hun eigenschappen te mengen. Een van de onderdelen, dat wat wortels heeft, wordt ondersteuning, "onderstam" of "onderwerp" genoemd. Het andere, het te lassen stuk, wordt "graft" genoemd. Deze methode is vaak onderhevig aan afwijzing als de individuen niet tot dezelfde familie behoren, en het is bovendien noodzakelijk dat ze een zekere affiniteit tussen hen hebben. Als u een appelboom op een perenboom probeert te enten, is de kans groot dat de transplantatie mislukt. In het algemeen moet het transplantaat ten minste één oog (knop) hebben, omdat hij het onderwerp (onderstam) zal vervangen om het nieuwe raamwerk van de plant te vormen. Er zijn verschillende varianten voor het enten van twee individuen, zoals kroon, dubbele spleet, wapenschild, inlay enten, en andere meer complexe zoals Engelse enten, te paard, met behulp van een luchtboogbenadering. om deze reden dat we zeggen dat enten een zaak is voor specialisten, maar waarom niet het risico nemen?


Video: Water en plantenteelt (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Roni

  Excuses voor dat ik tussenbeide kom... Ik begrijp deze vraag. Bespreekbaar is mogelijk. Schrijf hier of in PM.

 2. Tadesuz

  Ik denk dat je geen gelijk hebt. Ik ben verzekerd. Laten we bespreken.

 3. Zuzil

  Ik doe mee. Alle bovenstaande vertelde de waarheid. Over dit thema kunnen we communiceren. Hier of in PB.

 4. Andreu

  het snelle antwoord, het kenmerk van de geest :)

 5. Dir

  Deze zin is gewoon weergaloos :), heel erg leuk voor mij)))Schrijf een bericht