Informatie

5 dingen om te weten over vleesetende planten

5 dingen om te weten over vleesetende planten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sinds hun late ontdekking aan het einde van de 18e eeuw hebben vleesetende planten de mensheid voortdurend gefascineerd. Dat deze planten hun prooi kunnen aantrekken, vangen en verteren intrigeert ons en stuurt ons terug naar onze fantasieën over mensetende planten. Maar wat weten we echt over deze ongewone planten?

1. Er zijn meer dan 700 soorten vleesetende planten

Botanici schatten dat het aantal plantensoorten dat zich met dieren kan voeden, stijgt tot meer dan 700, maar dit aantal blijft evolueren naarmate nieuwe planten worden ontdekt en andere verdwijnen . Ze zijn te vinden in verschillende delen van de wereld, op alle breedtegraden, zelfs als de meerderheid tropische planten zijn. Ze hadden allemaal te maken met een gebrek aan voedsel in te arme of te zure grond. Om aan hun behoeften te voldoen die niet worden gedekt door fotosynthese, hebben ze zich daarom aangepast door elders op zoek te gaan naar stikstof en fosfor dan in de bodem. Het enorme aanpassingsvermogen van de levenden ...

Het slanke silhouet van de Sarracenia…

2. De vallen van vleesetende planten zijn zeer divers

Als de beroemde vliegenvanger de meest spectaculaire is met zijn kaken die zichtbaar op zijn prooi sluiten, hebben niet alle carnivoren zo'n indrukwekkende val. Onder de zogenaamde "actieve" manieren van vangen zijn er ook de kleverige bladeren en haren die zich rond de insecten wikkelen en ze zacht maar zeker opslokken (zoals de verschrikkelijke drosera burmanni) en de geitenbladeren die "zuigen" "aquatisch zoöplankton (zoals de verschrikkelijke utriculaire). De andere carnivoren zijn tevreden met passieve vallen, minder verrassend maar net zo effectief. Sommigen verdrinken hun prooi in afgescheiden vloeistof tussen hun bladeren, anderen slikken ze op of vangen ze op in urnen of vallen. Een echte nachtmerrie van muggen.

De kaken van de vliegenvanger sluiten in seconden op een insect.

3. Vleesetende planten zijn gemakkelijk te kweken

Over de hele wereld zijn verzamelaars van vleesetende planten gepassioneerd door deze planten die zoveel inventiviteit hebben getoond om op insecten, larven of protozoa te jagen zonder hun wortels een millimeter te verplaatsen. Fans van Marsupilami, Blake en Mortimer en Harry Potter hebben allemaal een rijke verbeelding ontwikkeld over deze vleeseters en zijn verheugd om ze thuis te laten groeien. En dat is goed, want de meeste, inclusief de gevreesde Venus-flytrap, zijn zeer gemakkelijk te onderhouden. Gewend aan arme bodems, hebben vleesetende planten een specifiek substraat nodig met zeer weinig voedingsstoffen en een vrij diepe pot. Ze zijn perfect geschikt voor het kweken in appartementen en houden van milde en koelere klimaten in de winter, waardoor ze ook op een veranda kunnen worden gekweekt. Als ze nooit worden bemest, hebben vleesetende planten toch veel water nodig en moeten ze regelmatig worden gedrenkt met gedemineraliseerd water of regenwater. Sommige soorten vereisen een hoge luchtvochtigheid en moeten ook regelmatig worden gespoten. In alle gevallen zijn de vleesetende planten autonoom en hoeven ze niet te worden gevoed met insecten!

De heliamphora en de neon groene plant rollen.

4. Vleesetende planten zijn extreem decoratief

Door ons te concentreren op hun opmerkelijke vaardigheden, zouden we uiteindelijk vergeten dat deze Diane-jachten ook weelderige planten zijn met buitengewoon grafische rondingen en zeer decoratieve kleuren. Laten we hun ongerijmde voedselmenu dus een beetje vergeten en beschouwen ze als decoratieve planten van zeldzame originaliteit. Laten we de hooghartige gewoonte van sarracenia herontdekken, de tweekleurige tinten van heliamphora, de fascinerende vormen van zonnedauw, de delicate roze bloemen van stylidium en die zeer sierlijk van de baarmoeder ... Zelfs vegetariërs verwonderen zich over hun unieke schoonheid!

De gemarmerde kleuren van de sarracenia hebben bewondering.

5. Vleesetende planten worden bedreigd

Zoals veel plantensoorten, zijn veel vleesetende planten ernstig bedreigd. Slachtoffers van de vernietiging van hun natuurlijke omgeving, lijden ook onder de aanvallen van plunderaars en de verstoring van ecosystemen. Zoals bij alle soorten, zouden deze verdwijningen catastrofaal zijn voor de toekomst van de biodiversiteit. Maar bewust worden van het buitengewone talent voor aanpassing van deze soorten en hun fantastische vermogen om deel te nemen aan het geheel van een complex ecosysteem, is ook bewust worden van alles wat ze ons nog moeten leren over de plantaardig koninkrijk. Zullen we ze dan adopteren?

Een zonnedauw of een alien?


Video: Freeks 5 - Planten die dieren eten! (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Voodooktilar

  De kans op dergelijke toevalligheden is praktisch nul ... Trek je eigen conclusies

 2. Danel

  Daarin zit iets. Nu is alles duidelijk geworden, hartelijk dank voor de hulp in deze kwestie.

 3. Jeryl

  Weergaloos onderwerp, het is interessant voor mij))))

 4. Lapidos

  Mijn excuses, maar naar mijn mening begaat u een fout. Ik kan de positie verdedigen. Schrijf me in PM, we zullen het bespreken.Schrijf een bericht